شیر هیدرولیکی یک وسیله مکانیکی است که برای کنترل جهت حرکت، دبی و فشار روغن در انواع موتور های هیدرولیکی طراحی شده است. مهم ترین کاربرد انواع شیرهای هیدرولیک تنظیم سرعت موتورها، بالابرها و حرکت سیلندرها در سیستم های هیدرولیکی که با روغن کار می کنند است.

این شیرها که معمولاً از فولاد، آهن یا فلزات دیگر ساخته می شوند، به گونه ای طراحی می شوند که تحت شرایط فشار بالا هم بتوانند کار کنند تا موجب کارایی و عملکرد بهتر سیستم های هیدرولیکی شوند.

مکانیسم عمل شیرهای هیدرولیک

با انواع شیرهای هیدرولیکی و کاربرد آن ها در ادامه مبحث بیشتر آشنا می شویم اما در ابتدایی ترین شکل خود، یک شیر هیدرولیک با باز و بسته شدن عمل می کند تا اجازه عبور جریان سیال مورد نظر را به اجزای دیگر سیستم بدهد. مدل های پیشرفته تر از افزایش بیش از حد فشار جلوگیری می کنند. نحوه نامگذاری شیرهای هیدرولیک هم معمولا براساس نوع کاری که انجام می دهد مانند کاهش فشار یا کنترل جریان و تعداد مجراهای عبور روغن است.

انواع شیرهای هیدرولیک
انواع شیرهای هیدرولیک

انواع شیرهای هیدرولیک را به سه دسته کلی می توان تقسیم کرد که شامل موارد زیر است.

  • شیرهای کنترل جهت (Directional Valves)
  • کنترل فشار (Pressure Control Valves)
  • کنترل جریان (Flow Control Valves)

شیرهای کنترل جهت (Directional Valves)

این شیرها تعیین کننده مسیر عبور جریان روغن در مدارهای هیدرولیکی هستند. سه نوع از پرکاربردترین شیرهای کنترل جهت عبارت اند از:

  • شیر دستی
  • چند راهه
  • یک طرفه

شیرهای دستی(اهرمی)

شیرهای دستی از ساده ترین انواع شیرهای کنترل جهت هستند. این شیرها دارای اهرمی هستند که به اندازه 90 درجه قابلیت چرخش دارد.

نمونه شیر کنترل جهت دستی
نمونه شیر کنترل جهت دستی

شیر یک طرفه

شیرهای یک طرفه یکی دیگر از انواع شیرهای هیدرولیک هستند که فقط در یک جهت اجازه عبور جریان روغن را می دهند و در مسیر مخالف روغن نمی تواند از داخل این شیرها عبور کند.

شیر چند راهه

شیرهای چند راهه جزء پرکاربردترین شیرهای کنترل جهت در مدارهای هیدرولیکی هستند. منظور ما از چند راهه تعداد راه های عبور روغن از این شیرها است. به طور مثال یک شیر دو راهه دارای دو مجرای عبور روغن، یک شیر سه راهه دارای سه مجرای عبور روغن و یک شیر چهار راهه دارای چهار مجرای عبور روغن است. هر کدام از مجاری عبور روغن در این شیرها با یک علامت نشان داده می شوند.

  • P : مجرای ورودی
  • T : قسمت برگشت روغن به مخزن
  • A وB  : راه خروجی از شیر به سمت عملگر ها
علائم شیرهای هیدرولیکی چهار راهه یکی از انواع شیرهای هیدرولیک
علائم شیرهای هیدرولیکی چهار راهه یکی از انواع شیرهای هیدرولیک

شیرهای هیدرولیکی کنترل فشار( Pressure Control Valves)

به وسیله این شیرها فشار روغن را در مدار های هیدرولیکی کنترل می کنند. این شیرها به دو نوع اصلی تقسیم می شوند:

  • شیرهای محدود کننده فشار (Pressure relief Valves)
  • کاهنده فشار( Pressure Reducing Valves)

شیرهای محدود کننده فشار

یک از انواع شیرهای هیدرولیک شیر محدود کننده فشار است، این شیرها از مدارهای هیدرولیکی در برابر افزایش فشار که موجب آسیب وارد شدن به مدار و اختلال در سیستم هیدرولیکی می شود محافظت می کنند. صنعتگران این شیرها را با نام اختصاری ریلیف (Relief) می شناسند. در این شیرها که به فشار شکن هم معروف هستند، در حالت عادی مجرای عبور روغن بسته است، به همین خاطر به شیرهای نرمال بسته (Normally Closed) هم معروف هستند و با علامت اختصاریN.C  هم از آنها نام برده می شود.

نمونه یک شیر نرمال بسته
نمونه یک شیر نرمال بسته

شیرهای کاهنده فشار( Pressure Reducing Valves)

گاهی در یک قسمت از مدارهای هیدرولیکی نیاز است تا فشار کمتری وجود داشته باشد، در این مناطق یکی دیگر از انواع شیرهای هیدرولیک که کاهنده فشار است استفاده می شود. هر چند این شیرها از لحاظ ظاهری ممکن است شبیه به شیرهای فشار شکن باشند اما از جهت عملکرد بین آنها تفاوت وجود دارد.

نمونه دو شیر کاهنده فشار
نمونه دو شیر کاهنده فشار

برخلاف شیرهای فشار شکن در این شیرها مسیر عبور روغن در حالت عادی باز است به همین دلیل به این شیرها اصطلاحا نرمال باز (NORMALLY OPEN) هم گفته می شود و با علامت اختصاری N.O نشان داده می شوند.

شیرهای کنترل جریان (Flow Control Valves)

این شیرها همانطور که از نامشان پیداشت شدت جریان یا دبی روغنی که از مسیر مشخص خود در مدار هیدرولیکی عبور می کند را کنترل می کنند.

به وسیله این شیرها می توان سرعت حرکت سلیندر یک موتور هیدرولیکی را تنظیم کرد، به این صورت که با افزایش دبی روغن سرعت حرکت سیلندر افزایش می یابد و با کاهش دبی سرعت حرکت سیلندر کاهش پیدا می کند.

خرید انواع شیر هیدرولیک

هنگام خرید این شیرها باید به یکسری نکات دقت کنیم ازجمله:

  • سیالی که در مدار هیدرولیکی وجود دارد که بسته به نوع سیستم می تواند روغن، آب، گازوئیل یا سایر سیالات باشد و باید شیر مورد نظر را متناسب با آن انتخاب کنیم.
  • حداکثر فشاری که ممکن است در مدار به شیر وارد شود چقدر است.
  • دبی خروجی که می تواند بهره وری مناسب را در زمینه فعالیت شما ایجاد کند چقدر است.

با توجه به تنوع قیمتی که در انواع شیر هیدرولیک وجود دارد برای اطلاع دقیق از قیمت به روز این محصولات می توانید از طریق گزینه تماس در سایت با کارشناسان مجموعه در ارتباط باشید و از راهنمایی آن ها استفاده کنید.

محصولات مرتبط:

آکومولاتور هیدرولیک

پمپ هیدرولیکی رکسروت

مقالات مرتبط:

خرید پمپ پیستونی اورجینال

باید ها و نبایدهای پمپ هیدرولیکی

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *