پمپ دنده ای یکی از انواع پمپ های صنعتی هیدرولیکی است که با نام پمپ غلیظ کش نیز شناخته می شود. ای نوع هیدرو پمپ ها از پرکاربردترین پمپ های صنعتی هستند. که بیشتر برای پمپاژ کردن مواد سیال غلیظ مورد استفاده قرار می گیرند مانند چسب، روغن، مواد غذایی غلیظ یا خمیری و مواد پلیمری، سوخت و غیره در صنایع مختلف جهت روغن کاری یا سوخت رسانی و انتقال مواد چسبنده خوراکی یا شیمیایی غیر خوراکی در سیستم های صنعتی به کار گرفته می شوند.

نحوه عملکرد هیدرو پمپ هایدنده ای و انجام عمل پمپاژ
درون پمپ های دنده ای دندانه هایی و جود دارد که می توانند با قدرت زیادی سیالات غلیظ را به سمت لوله خروجی در سیستم هدایت کنند. این چرخ دنده ها قابلیت چرخش در دو جهت را دارند که امکان خالی یا پر کردن مایعات را به کاربر می دهد. کشش بالا و قدرت زیاد این نوع پمپ ها باعث شده که در بین عموم به پمپ خود مکش نیز نامیده شود.
با کاربرد پمپهای دندهای در صنایع مختلف آشنا شوید!
همان طور که در بخش های قبل اشاره کردیم کاربرد اصلی پمپدنده ای هیدرولیک، پمپاژ سیالات غلیظ و چسبنده یا خمیری است. موادی مانند قیر و آسفالت، شکلات، چسب،روغنف گریس و حتی سیالات رقیق تر ماننند آب و گازوئیل و بنزین یا گاز مایع را با قدرت قابل توجهی منتقل می کند. در سیستم های صنعتی از پمپ های دنده ای جهت رساندن سوخت( نفت، بنزین، گاز مایع و..) یا روغن کاری بخش های مختلف سیستم ها استفاده می شود. چرخ دنده های درون پمپ مایعات غلیظ را با قدرت به بخش های مختلف پمپاژ می کند. چنین قابلیت هایی این نوع پمپ های غلیظ کش را برای استفاده در کارخانه های مختلف مثل شکلات سازی ها و کارخانه تولید مواد شوینده و یا محصولات شیمیایی و پلیمری مناسب می سازد.

پمپهای دنده ای چند نوع هستند؟
پمپدنده ای را معمولا با توجه به کاربرد در سیستم و نوع صنایع نیازمند طراحی می کنند. که با این وصف می توان پمپهای دنده ای را به سه دسته تقسیم کرد:
پمپ های دنده ای گوشواره ای:
از پرکاربرد ترین انواع پمپهای دنده ای هستند که بیشتر جهت انتقال و مواد خوراکی و روغن ها به کار گرفته می شوند.
پمپهای دنده ای پیچی:
پمپهایدندهای ییچی از تعدادی پیچ درون سیستم خود بهره می گیرند که این امکان را به کاربر می دهد تا عمل خروج مایعات را با قدرت مشخصی انجام دهد.
پمپ دنده ای ژیروتور:
این نوع پمپ ها از چرخ دنده های کمتری نسبت به انواع دیگر استفاده می کنند که این امر مقاومت پمپ رادر برابر مایعات با دمای بالا افزایش می دهد.

در نوع دیگر دسه بندی پمپهایدنده ای را به دو نوع داخلی و خارجی دسته بندی می کنند:
پمپهای دندهای خارجی:
در این نوع پمپ ها دبی سیالات در حال پمپاز قابل تنظیم است و به همین جهت برای پمپاژ به میزان دقیق سیالات مختلف کاربرد دارد. این نوع پمپ ها معمولا عمر طولانی کارایی بالا و گسترده ای دارند و با قیمتی مقرون به صرفه در بازار عرضه می شوند. با وجود توانایی پمپاژ طیف گسترده ای از سیالات، معمولا پمپ دنده ای خارجی را در مورد روغن های خوراکی و مواد غذایی به کار می گیرند.
پمپ های دنده ای داخلی:
پمپهایدنده ای داخلی که به ماه و ستاره نیز معروف است. دارای توانایی چرخ در دو دور مخالف را دارد. به علت قدرت بالای مکش به پمپ های خود مکش نیز معروفند. از این نوع هم برای پمپاژ انواع سیالات غلیظ استفاده می شود.
جمع بندی
پمپ های دنده ای یا خود مکش یا پمپ غلیظ کش از انواع پمپ های صنعتی بسیار پرکاربرد است که در صنایع مختلف جهت پمپاژ کردن سیالات و بخصوص سیالات غلیظ به کار گرفته می شود. پمپ دنده ای در مدل ها و انواع مختلف ساخته و طراحی می شوند. این محصول دارای دنده هایی برای انتقال مواد سیال غلیظ مثل روغن ها پلیمرها و یا مواد خوراکی به بیرون و یا داخل هستند. امیدواریم از مطالعه این نوشتار لذت و استفاده کافی را برده باشید.
محصولات مرتبط:
کاربرد پمپ دنده ای ریکمایر در صنعت
مقالات مرتبط:
عملکرد و کارایی پمپ a11vso چگونه است؟
پمپ دنده ای ایتالیایی دارای چند نوع بوده و چگونه کار می کند؟
بدون دیدگاه