تجارت صنعت امید آریا

پمپ هیدرولیک، قلب سیستم های هیدرولیکی

اولین سوالی که به ذهن خطور می کند این است که پمپ هیدرولیک چیست و عملکرد آن چگونه است؟ با عملکرد قلب انسان آشنا هستید؟ قلب با پمپاژ خون به سمت رگ ها، موجب توانایی حرکتی بدن ما می شود. این دقیقا همان کاری است که یک پمپ هیدرولیکی در یک سیستم صنعتی انجام می دهد. این پمپ، با مکش از سمت مخزن اصلی و پمپاژ به سمت عملگر های دستگاه، انرژی حرکتی سیستم را تامین می کند. در ادامه این مطلب به جزئیات کارکرد این قطعه، انواع و کاربرد آن خواهیم پرداخت.

عملکرد پمپ هیدرولیک وابسته به نیرو سیالات

کلمه هیدرو در زبان انگلیسی به معنای آب است. که در این موارد می توان به سیالاتی مثل روغن نیز تعمیم داد. در واقع در سیستم های هیدرولیکی، پمپ ها، انرژی مکانیکی را به انرژی هیدرولیکی (حرکت سیالات) تبدیل می کنند. به این صورت که با ایجاد خلاء در مخزن، فشار اتمسفری ایجاد شده و سیالات را به سمت مجاری هدایت می کند. در قدم بعدی عملگرهای سیستم، با تبدیل انرژی هیدرولیکی به انرژی حرکتی وارد عمل خواهند شد. (در علم فیزیک انرژی هیدرولیکی همان انرژی آبی تعریف می شود. مثل توربین های نیروگاه برق که با انرژی آب فعالیت می کنند. در این پمپ ها روغن نقش آب را ایفا خواهد کرد.)

یک سیستم هیدرولیک دارای ورودی، پمپ و خروجی است که برای بی وقفه کار کردن، تمامی اجزا باید همیشه روان باشند. اگر خروجی سیستم به هر دلیلی بسته شود، جریان سیالات نیز متوقف خواهد شد. برای جلوگیری از چنین مشکلی، شیرهای اطمینانی تعبیه شده تا با رسیدن فشار به نقطه مربوطه، میزان خروجی را تنظیم نموده و موجب تداوم فعالیت سیستم گردد.

اجزا تشکیل دهنده یک سیستم هیدرولیکی
اجزا تشکیل دهنده یک سیستم هیدرولیکی

پر مصرف ترین نوع پمپ هیدرولیکی کدام است

به طور کلی پمپ ها به دو دسته تقسیم می شوند:

  • پمپ های جا به جایی غیر مثبت:

در این پمپ ها بازده در بهترین نقطه، به حداکثر می رسد و در غیر از این فشار، کارایی سیستم کاهش خواهد یافت. نسبت به فشار بالا مقاوم نیستند به همین جهت بیشتر در مصارف خانگی استفاده می شوند.

  • پمپ های جا به جایی مثبت:

دارای حفره در قسمت ورودی و خروجی ست که به پمپ قابلیت انبساط و انقباض می دهد، در نتیجه حجم ثابتی از سیالات را به جریان می اندازد. با توجه به توانایی غلبه بر فشار و بار های مکانیکی حاصل از جریانات، بیشترین مصارف را در صنعت های هیدرولیکی دارند.

اگر بخواهیم به طور کلی این دو نوع را با هم مقایسه کنیم، می توان گفت:

_ پمپ های مثبت توانایی کار در فشار های بالاتر از 1000 psi را دارند در صورتی که پمپ های غیر مثبت تنها تا 300 psi را تحمل خواهند کرد.

_ با افزایش ویسکوزیته سیالات، کارایی پمپ جا به جایی مثبت افزایش می یابد اما در پمپ های غیر مثبت این امر بر عکس است.

_ تغییر فشار در پمپ های مثبت ثابت است، در صورتی که در پمپ های غیر مثبت این تغییر بر کارایی سیستم اثر گذار خواهد بود.

_ ابعاد پمپ های مثبت نسبت به نوع دیگر کوچک تر و فشرده تر هستند.

_ مصرف پمپ های جا به جایی مثبت به دلیل وسعت محدوده فشار و سرعتی که در آن کارایی دارند، بسیار بیشتر است.

انواع مختلف پمپ هیدرولیک
انواع مختلف پمپ هیدرولیک

آشنایی با کاربرد پمپ های جا به جایی مثبت و غیر مثبت

پمپ هیدرولیک جا به جایی غیر مثبت: 1) گریز از مرکز (سانترفیوژ) 2) محوری

  • پمپ های گریز از مرکز (سانترفیوژ): این نوع پمپ بیشتر در معادن، آب نما ها، ایستگاه های تقویت فشار و مواردی که فشار پایینی دارند، استفاده می شود.
  • پمپ های محوری: این پمپ ها برای حجم بالا و فشار پایین طراحی شده اند. بیشتر در انتقال فاضلاب و آبیاری خودکار نقش دارند.

پمپ هیدرولیک جا به جایی مثبت: 1) چرخ دنده ای 2) پره ای 3) پیستونی

  • پمپ چرخ دنده ای: خود دارای دو نوع داخلی و خارجی هستند که بیشتر در دستگاه های پرس، ماشین ابزار ها و لیفتراک ها استفاده می شوند.
  • پمپ پره ای: شامل دو نوع متعادل و نا متعادل می باشد که طراحی فشرده و صدای کم، آن ها را برای استفاده در کارخانه ها و کارگاه ها محبوب کرده است.
  • پمپ پیستونی: دارای پیستون های رفت و برگشتی در مرکز پمپ هستند که انواع متفاوت آن ها برای صنایع کشاورزی و ساختمان سازی طراحی شده اند.
نحوه عملکرد یک پمپ دنده خارجی
نحوه عملکرد یک پمپ دنده خارجی

نتیجه گیری

در خرید پمپ هیدرولیک، مهم تر از توجه به میزان فضای فیزیکی و محیط استفاده، آگاهی نسبت به میزان فشار و سرعت مورد نیازتان است.

× مشاوره تخصصی