بررسی انواع و نحو عملکرد هیدروموتور
موتور هیدرولیک یا هیدروموتور، این دستگاه انرژی سیال یا همان روغن هیدرولیک تحت فشار را دریافت و به صورت دورانی به گشتاور تبدیل می نماید. این نوع دستگاه ها دقیقا برخلاف عملکرد پمپ های هیدرولیکی عمل و کار می کنند.
در واقع این نوع موتور ها با حالت دورانی که دارند نقش اساسی و مهمی را در صنایع گوناگون ایفا می نمایند.
همچنین این نوع موتور ها در ماشین هایی که نیاز به چرخش دارند مورد استفاده قرار می گیرند. ساختار و ساختمان این نوع پمپ ها بسیار شبیه به پمپ های هیدرولیکی است اما از نظر فرایند و کارایی بسیار متفاوت می باشند.
آشنایی با انواع مختلف موتورهای هیدرولیک
اصولا هیدروموتور ها را با در نظر گرفتن مقدار دوران آن ها به دو قسمت تقسیم بندی می نمایند:
- موتورهای هیدرولیک دوران پیوسته، همانطور که از نام آن پیداست می تواند تحت تاثیر سیال یا روغن به صورت متناوب و پیوسته شروع به چرخیدن و تولید گشتاور کنند، همین امر سبب ایجاد حرکت چرخشی پیوسته خواهد شد.
- موتورهای هیدرولیک دوران محدود، این مدل می تواند در یک فضای کوچک و با استفاده از یک سیستم بسیار ساده یک حرکت دورانی با زاویه بسیار محدود را در دو طرف این سیستم ایجاد و سبب تولید گشتاور شود.
این نوع موتور ها از نظر نحو کارایی و عملکرد در سه گروه جایی می گیرند، که عبارتند از:
- دنده ای
- پره ای
- پیستونی

پمپ های هیدرولیکی دنده ای:
این نوع هیدروموتور ها دقیقا به مانند پمپ های دنده ای طراحی شده اند و از نظر ساختمانی شباهت زیادی به یکدیگر دارند. این نوع موتور دارای چرخ دنده های داخلی و خارجی هستند که به طور دائم با هم در ارتباط می باشند. همچنین اندازه این دنده ها در عملکرد و سرعت گشتاور و موتور تاثیر می گذارد.
برای مثال: هر چقدر این چرخ دنده ها بزرگ تر باشند، سبب تولید بیشتر گشتاور خواهند شد در نتیجه سرعت موتور کاهش می یابد، همچنین اگر اندازه چرخ دهنده ها کوچک باشد، گشتاور کمتر و سرعت موتور بیشتر خواهد شد.
لازم به ذکر است که بیشترین مقدار سرعت در این نوع موتورها 1000 دور بر دقیقه است.
پمپ های هیدرولیکی پره ای:
این نوع موتورها نیز از لحاظ ساختاری مشابه پمپ های پره ای می باشند. این موتور ها از مجموعه ای از پیستون های فرد (از نظر تعداد) ساخته شده اند که به روی شفت های خروجی و بدنه موتور نصب می شوند همین امر سبب ایجاد فشار بر روی گشتاور شده و در نتیجه باعث حرکت و چرخش شفت خروجی خواهد شد.
پمپ های هیدرولیکی پیستونی:
این مدل نیز کاملا شبیه به پمپ پیستونی می باشد. تعدادی از این پیستون ها بر روی سیلندر ها نصب شده اند و با توجه به فشاری که از سوی سیال ها به صورت رفت و برگشت به روی پیستون وارد می شود، منجر به چرخیدن سیلندر ها خواهد شد.
این نوع هیدروموتور ها به دلیل داشتن گشتاورهای بالا با شتاب زیاد، دارای عمر طولانی و مناسبی هستند.
اجزای تشکیل دهنده موتور های هیدرولیکی
- دنده ها
- پیستون ها
- دهانه های ورودی و خروجی
- پره ها

سخن آخر
همانطور که در این مقاله بیان شد، انواع هیدروموتور وظیفه تبدیل نیروی هیدرولیکی را به نیروی مکانیکی بر عهده دارند. همچنین دارای انواع گوناگونی هستند که هر یک دارای عملکرد و کارایی منحصر به فردی است و در صنایع های مختلفی کارایی و نقش دارند. شما کاربران گرامی می توانید برای اطلاعات بیشتر به سایت تجارت صنعت مراجعه نماید.
بدون دیدگاه