تجارت صنعت امید آریا

هیدروموتور چه قابلیت های متمایزی را برای صنایع به ارمغان می آورد؟

هر گونه حرکت دورانی در تجهیزات صنعتی به واسطه قطعات هیدروموتور میسر می گردد. نقش اساسی این قطعه در صنایعی اعم از سیمان، معدن، خودروسازی، شیمیایی و غیره مطرح است. هیدروموتور را از نظر ساختاری می توان مشابه پمپ هیدرولیکی در نظر گرفت، اگرچه این دو قطعه با فرآیندهای متفاوت و عکس یکدیگر عمل می کنند. بر همین اساس انرژی تحت فشار در روغن هیدرولیک به هیدروموتور وارد شده و حرکت چرخشی را ایجاد می کند.

چه انواعی از هیدروموتور عرضه شده است؟

به طور کلی سه مدل اصلی این قطعات و شیوه عملکرد آنها در ادامه بیان گردیده است:

1. مدل دنده ای

چرخ دنده ها در این نوع هیدروموتور به شکل درونی یا بیرونی درگیر بوده و افزایش ابعاد این قطعات، گشتاور خروجی بیشتر و در نهایت کاهش سرعت دستگاه را در پی دارد. از دیگر سو تعبیه چرخ دنده های کوچک به عکس گشتاور کمتر و سرعت بالاتر هیدروموتور را منجر می گردد. به طور کلی ساختار اساسی این مدل مشابه با پمپ دنده ای می باشد. از لحاظ سرعت هیدروموتور دنده ای، حداکثر 1000 دور در دقیقه را ارائه می دهد.

مدل پرکاربرد
مدل پرکاربرد

این هیدروموتور چه مزیت هایی را برای صنایع مختلف به همراه دارد؟

با توجه به نیاز روزافزون صنایع به عملگر هیدرولیک، هیدروموتور دنده ای نقش مهمی را جهت ایجاد حرکت چرخشی بر عهده دارد. این دستگاه که با دریافت انرژی هیدرولیکی از سیال، نیروی مکانیکی را تولید و حرکت را ایجاد می کند، مزیت های زیادی را شامل می شود از جمله:

  • بازده بالای این قطعات یکی از اساسی ترین مزایای آن محسوب می گردد.
  • ابعاد کوچک این مدل نیاز به فضای کمتر را سبب شده است.
  • دیگر مزیت نوع دنده ای، دوام و استحکام بالای یاتاقان های تعبیه شده در آن می باشد. این قطعات در معرض نیروهای محوری و شعاعی مقاومت خوبی را ارائه می دهند.
  • این مدل در مقایسه با دیگر انواع سرعت بیشتر و عملکرد نرمتر را عرضه می کند.

2. مدل پیستونی

از لحاظ ساختار درونی مدل پیستونی همانند پمپ پیستونی می باشد. بر همین اساس چند پیستون بر روی سیلندر تعبیه گردیده است. حرکت چرخشی به واسطه فشار رفت و برگشتی سیال به پیستون پدید می آید. دیگر ویژگی های اساسی این مدل شامل:

  • ساختمان فشرده
  • گشتاور بالا
  • شتاب زیاد
  • عمر مناسب
طول عمر بالا
طول عمر بالا

3. مدل پره ای

طرح ریزی ساختمان این مدل مانند پمپ پره ای دارای سیستم بالانس صورت گرفته است. از این لحاظ تعدادی پیستون به شکل گروهی روی شفت خروجی و بدنه دستگاه تعبیه گردیده اند. تعداد این پیستون ها اغلب فرد می باشد.

عملکرد هیدروموتور پره ای چگونه است؟

در مدل پره ای فشار در بخش انتهایی مجموعه پیستون به واسطه گشتاور وارد می شود. این بخش به صورت رفت و برگشتی در حرکت است. به دنبال این عملکرد، فشار مذکور، شفت خروجی دستگاه را به چرخش در می آورد. بنابراین گشتاور خروجی در اثر اعمال فشار بر پره ها به دست می آید. در ادامه این فرآیندها همزمان با چرخش روتور، پره ها مطابق سطح رینگ بادامکی حرکت می کنند. این هماهنگی و حرکت لغزشی منجر به آب بندی محفظه شده و حرکت سیال از ورودی به سمت خروج را سبب می گردد. به علت عدم وجود نیروی گریز از مرکز در هنگام آغاز به کار موتور، از نیروی فنر یا فشار سیال به منظور ایجاد تماس میان پره ها و رینگ بادامکی بهره می گیرند.

هیدروموتور پره ای
هیدروموتور پره ای

از لحاظ عملکرد نیز این تجهیزات را می توان در دو گروه دسته بندی کرد، از جمله هیدروموتور با چرخش محدود و پیوسته.

1. مدل با چرخش محدود

در این مدل هیدروموتور نیروی سیال تحت فشار، حرکت دورانی را منتج می گردد. این چرخش ثابت بوده و در زوایای محدود صورت می گیرد. امکان اعمال گشتاور زیاد و در تمامی جهات به واسطه این دستگاه وجود دارد. گشتاور خروجی هماهنگ با مقدار فشار سیال تغییر می کند. از جمله مزیت های این قطعه می توان ابعاد کوچک و نصب ساده را نام برد.

ایجاد حرکت چرخشی در هیدروموتور با چرخش محدود چگونه صورت می گیرد؟

عملکرد این مدل بدین صورت می باشد که با ورود سیال به محفظه، صفحه متحرک تحت فشار واقع شده و شفت خروجی متصل به آن نیز شروع به حرکت می کند. به واسطه این عملیات گردش ایجاد می شود.

چرخش ثابت
چرخش ثابت

2. مدل با دوران پیوسته

این مدل چرخش دائم را ارائه می دهد. به واسطه فشار سیال، گشتاور مورد نیاز جهت تولید حرکت دورانی حاصل شده و در نهایت چرخش پیوسته انجام می گیرد.

به منظور انتخاب هیدروموتور به چه فاکتورهایی می بایست توجه کرد؟

به طور عمده سه عامل اساسی را در هنگام انتخاب این تجهیزات صنعتی باید در نظر داشت از جمله توان، دور و گشتاور. گاه به جای گشتاور، پارامتر ریپل گشتاور مطرح می گردد. این فاکتور نمایان کننده اختلاف میان بیشترین و کمترین گشتاور حاصل در یک بار چرخش موتور می باشد. ریپل گشتاور اغلب به شکل درصد بیان می شود.

بازدهی هیدروموتور هیدرولیک به چه عواملی وابسته است؟

بازدهی فاکتوری مهم در استفاده از دستگاه های صنعتی بوده و  از جمله عوامل موثر بر این پارامتر آب بندی میان ورودی و خروجی موتور می باشد. بروز نشتی در این بخش، کاهش بازدهی را سبب می گردد. به طور کلی سه نوع بازدهی را برای هیدروموتور می توان بیان کرد که فرمول محاسبه هر کدام در زیر آمده است. تمام این بازدهی ها بر حسب درصد می باشند.

· فرمول بازده حجمی

100×(مقدار دبی تئوریک لازم برای هیدروموتور÷ مقدار دبی واقعی عبوری از هیدروموتور)

· فرمول بازده مکانیکی

100×(گشتاور واقعی تولیدی از موتور÷ گشتاوری که از لحاظ تئوری می بایست ایجاد شود)

· فرمول بازده کلی

100×(توان واقعی گرفته شده از موتور÷ توان واقعی داده شده به موتور)

افزایش بهره وری
افزایش بهره وری

جهت افزایش عمر هیدروموتور چه اقداماتی توصیه می شود؟

نحوه استفاده از قطعات صنعتی بر اساس استانداردهای کمپانی تولید کننده تعیین می شود. پیروی از این دستورالعمل ها جهت افزایش عمر دستگاه و کارایی بهتر آن حائز اهمیت است. بر همین اساس رعایت موارد زیر پیشنهاد می گردد:

  • سرعت کارکرد می بایست در حد توان دستگاه باشد. استفاده در سرعت های بالاتر افزایش دما، سایش بلبرینگ و در نهایت آسیب به هیدروموتور را به دنبال دارد.
  • گشتاور فرآیند نیز باید سازگار با توان هیدروموتور باشد. در غیر این صورت صدمه و آسیب به دستگاه مورد انتظار است.
  • فشار کاری دیگر فاکتور مهم در بازدهی مناسب این تجهیزات محسوب می شود. زمانیکه فشار کاری از حد معمول کمتر باشد، بازدهی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
  • تعبیه شیر اطمینان هنگام استفاده از دستگاه، اجتناب از تغییرات ناگهانی در مدار و ممانعت از آسیب را به ارمغان می آورد.
× مشاوره تخصصی